LC: ‘SCO opgelucht de kerstdagen in’

21 Dec

Frank van der Veen van SCO springt ver boven Ydo Harkema, Johan Linthof en Janny Huitema uit om de bal af te vangen, maar die verdwijnt niettemin door de korf BRON/FOTO: Leeuwarder Courant/Jan de Vries

Afgelopen zondag richtte de Friese media zich wat het korfbal betreft op de derby in de hoofdklasse A tussen SCO en Mid Fryslân. De Leeuwarder Courant was ook aanwezig in sporthal De Steense.

Het artikel in de krant van 20 december 2010:

WOLVEGA – De schoonheid van het spel was gisteren totaal onbelangrijk voor SCO. Het ging in het hoofdklasseduel met Mid Fryslân om winnen: 14-13.

Eerlijk is eerlijk: de wedstrijd in De Steense was het aanzien niet waard. Althans, niet voor degenen die voor mooi korfbal naar de sporthal waren gekomen. Spanning was er wel en de duel waren regelmatig stevig. Maar aantrekkelijk? Nee.

Toch lachte Jan Sjoerd Pool na afloop zijn breedste lach. Het tactisch plan dat hij had uitgedokterd voor de wedstrijd tegen de ploeg waarvan hij jarenlang trainer was, werd voorbeeldig uitgevoerd door zijn veldtroepen.

Marvin Smorenburg en Wiebe Huitema, beiden normaalgesproken veelscorende spelers bij de ploeg uit Grou en Reduzum, werd het doelpunten maken zo goed als onmogelijk gemaakt en de vrouwen van SCO verhieven voorverdedigen tot kunst om de aanvoer bij de gasten tot een minimum te beperken.

,,We zitten deze competitie aanvallend niet lekker in ons spel, maar verdedigen doen we wel goed”, verklaarde Pool. En dus koos de coach voor een tactisch verdedigende aanpak. ,,We moesten vandaag de punten pakken en daarom was het noodzakkelijk weer terug te vallen op datgene waar we goed in zijn. Een voetbaltrainer wil ook eerst altijd de nul houden om vanuit daar verder te bouwen aan zijn ploeg.”

Mid Fryslân werd het korfballen onmogelijk gemaakt. ,,We dachten in de rust nog dat ons moment wel zou gaan komen, maar dat kwam dus niet”, zei Johan Linthof, de speler die er mede door zijn ziekte (van Bechterew, red.) na dit seizoen een punt achter zet. ,,Dit was onze slechtste wedstrijd tot nu toe. We hadden deze niet hoeven te verliezen, want ik vind dat wij een betere ploeg hebben dan SCO.”

Op papier dan misschien, want in de praktijk bleek daar niets van. Tot frustratie van coach Peter Tolsma, die uit ogenschijnlijke onmacht maar liefst vier keer en dus maximaal wisselde in de tweede helft. Maar de personele veranderingen brachten geen verlossing voor zijn team.

Mid Fryslân was met een andere vakbezetting dan normaal (de vrouwen waren gewisseld) aan de wedstrijd begonnen. Het zorgde voor een rommelige beginfase omdat SCO, waar Connie Oosterhof met vijf treffers een hoofdrol voor zich opeiste, niet had gerekend op die nieuwe opzet bij de gasten en Mid Fryslân er zelf nog duidelijk aan moest wennen.

De matige openingsfase kwamen beide ploegen nooit te boven en de thuisploeg vond dat eigenlijk helemaal niet erg. SCO kwam drie minuten voor de pauze op voorsprong (6-5) en hield het initiatief daarna constant vast. ,,We moeten ook wanneer we niet goed spelen kunnen rekenen op ons schot”, zei Linthof. ,,Maar dat was er vandaag absoluut niet en dat rekenen we onszelf aan.

Op 14-12 en met nog bijna vijf minuten op de klok had Ydo Harkema de spanning nog terug kunnen brengen door een vrije worp te benutten. Maar hij miste en vervolgens was de benutte strafworp van Linthof op 50 seconden voor het einde uiteindelijk nergens goed voor.

Mid Fryslân begint over twee weken een beetje teleurstellend als middenmoter aan de tweede competitiehelft. SCO heeft dankzij de zege iets meer lucht gekregen onderin. ,,We gaan met een redelijk gevoel de kerstdagen in”, zei Pool. En hij lachte nog altijd.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s