LC: Drachten moet nu al in de achtervolging

29 Nov

Ook afgelopen weekend was er weer een Friese korfbalderby in de hoofdklasse A. Deze keer ging het om SCO en Drachten/Van der Wiel, twee ploegen uit de onderste regionen. SCO won in de eigen Steense met 26-19 en schonk zichzelf wat meer adem en drukte de Drachtsters dieper in de zorgen. De Leeuwarder Courant was aanwezig in Wolvega en sprak met Drachten-speler Arnoud Doornbos.

Hieronder het artikel uit de Leeuwarder Courant van maandag 29 november:

WOLVEGA – Drachten staat na drie duels in de hoofdklasse nog steeds op nul punten. Zaterdag verloor de ploeg van het eveneens puntloze SCO: 26-19.

En dus groeit de druk in Drachten. Niet dat Arnoud Doornbos, bij afwezigheid van de niet geheel fitte Geale Tadema, aanvoerder van Drachten, al wanhoopt. ,,Het is nog vroeg in het seizoen. Er komen nog genoeg kansen voor ons.” Maar Doornbos besefte wel dat de nederlaag in Wolvega het wel weer lastiger maakt om een plek bij de onderste twee te ontlopen.

,,Wij spelen de volgende wedstrijd tegen AKC, dat ook nog geen punten heeft, terwijl SCO naar LDODK moet. Stel, je wint hier en tegen AKC, dan is de kans groot dat je een gat van vier punten naar én AKC én SCO slaat.” Winnen bij SCO had ook best gekund beoordeelde Doornbos. ,,Zij zijn niet veel beter dan wij denk ik. Alleen was het bij ons futloos. Er zat bij de mensen geen enkele pit en beleving in.” Iets wat normaal gesproken juist één van de pijlers onder het spel van Drachten is.

De openingsfase was zaterdag van beide kanten overigens hoofdklasse-onwaardig. Het was rommelig, onrustig en het schotpercentage lag bedroevend laag. Na een kwartier spelen stonden er welgeteld vijf treffers (2-3) op het scorebord. Misschien acceptabel op het veld, maar niet in een zaalwedstrijd op het een-na-hoogste niveau.

Wel stond Drachten tot 3-4 steeds op voorsprong. De gelijkmaker van Susan Veldstra bracht SCO echter plotseling op gang: 8-4. Vlak voor rust knabbelde Drachten nog wel iets van die marge af (10-8) en direct na rust maakte Doornbos het helemaal weer spannend. Maar op 12-10 drukte SCO weer een keer op het gaspedaal en was het binnen acht minuten 20-12.

Nog één keer kwam Drachten terug. Maar op 22-19 verprutste Marten Penninga een strafworp en vijf seconden later scoorde Jildou Slagmann de 23-19. ,,Een enorme, mentale dreun”, aldus Doornbos. ,,Dat was ook wel te zien aan hoe we daarna nog een paar goals tegen kregen. De concentratie, eigenlijk alles, was weg.”

Zo werd het een frustrerende avond voor Doornbos, die zelf wel een goed niveau haalde (zeven goals). In het nog niet eens verre verleden had zo’n wedstrijd hem best een gele kaart – of zelfs twee – kunnen opleveren. Doornbos bouwde een naam op als notoire kaartenpakker, een reputatie waar hij zichzelf heel goed van bewust is. ,,Ik ben er mee bezig geweest, ook al voordat ik aanvoerder werd. Want dat is tijdelijk, tot Geale weer speelt.” Misschien is hij nu ouder en wijzer, zegt Doornbos lachend. ,,Maar het zit ook in me. Vroeger schold ik als ik een bal verprutste, nu denk ik ‘jammer, volgende keer beter’.”

Maar niet alleen karakter speelde een rol. ,,Er is ook wel het een en ander gebeurd in mijn leven. Dat nam ik kennelijk toch mee het veld in.” Zo verloor Doornbos zijn broer Jan Rutger aan een slopende ziekte. ,,In die fase was het heel lastig om dat zomaar achter je te laten. Nu sterkt het me denk ik juist.” Tel daarbij op zijn huwelijk met oud-ploeggenoot Jelly Yska en het aanstaande vaderschap, en Doornbos is een heel andere korfballer, een heel ander mens. ,,Nu alleen nog zorgen dat we de punten gaan pakken.”

Bron: Leeuwarder Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s