‘Drachten ziet perspectief na nederlaag’

16 Nov

De Leeuwarder Courant was afgelopen zaterdag aanwezig bij de Friese korfbalderby tussen titelkandidaat LDODK en promovendus Drachten/Van der Wiel. In het sportkatern van de maandageditie werd de derby onder de loep gebracht.

Het volgende schreef de Leeuwarder Courant:

‘GORREDIJK – Kampioenskandidaat LDODK was zaterdag in de zaalouverture van de hoofdklasse te sterk voor promovendus Drachten. De Gordyksters maakten na rust het verschil: 32-22.

Vreemd genoeg konden beide ploegen met die uitslag wel uit de voeten. Drachten had vooraf namelijk niet de illusie dat er tegen de ploeg die in het vorige zaalseizoen promotie naar de korfballeague op een haar miste, iets te halen was.

,,We moeten vooral ons spelniveau halen”, zei Nico Kraan. ,,Doen we dat, dan ontstaat er perspectief. In de komende vier weken moeten we vervolgens punten halen.” Drachten voldeed aan die opdracht, zeker voor rust. De gasten waren in het eerste bedrijf zeker niet minder dan de toen nog buitengewoon slordige en onwennige thuisploeg, speelden effectief en namen zelfs even een voorsprong van twee doelpunten.

Arnoud Doornbos, met acht treffers de aanvallende uitblinker van zijn ploeg, zei: ,,Ik denk dat we hier een goed gevoel aan moeten overhouden. We hadden in het verleden nog wel eens problemen met scoren, maar daar was vandaag geen sprake van.”

In Drachten is de doelstelling duidelijk. ,,Wij moeten erin blijven”, zei Doornbos. ,,Als je in de hoofdklasse blijft, dan kun je de mensen van buiten ook iets bieden.” Want wil de grootste Friese korfbalclub zich de komende jaren kunnen blijven meten met de concurrenten Mid Fryslân, SCO en LDODK, dan zullen er spelers moeten worden ‘gehaald’ om talentvolle jeugd – die er wel degelijk is – de kans te geven zich rustig te ontwikkelen.

Drachten heeft de focus de laatste jaren vooral gericht op het perfectioneren van de eigen faciliteiten. Daardoor heeft de club nu weliswaar de beschikking over een prachtige korfbalhal en een mooi kunstgrasveld, maar de aandacht voor de nabije sportieve toekomst is een beetje ondergesneeuwd. Doornbos: ,,We hebben te veel ouden mensen in onze spelersgroep. Ik ben 27, maar nog altijd een van de jongere spelers.”

Over ouderdom en krakkemikkigheid hoeft LDODK, dat opnieuw wil strijden om promotie, zich geen zorgen te maken. Trainer Gerald Aukes heeft de beschikking over een prachtige mix van jong (neem André Zwart) en iets ouder (bijvoorbeeld Peter Lageweg).

Toen de thuisploeg zich zaterdagavond in een vol eigen huis eenmaal had losgerukt van de tegenstander, liet LDODK weer even zien waartoe het in staat is. Het publiek werd toch nog even verwend. André Zwart had een flink aandeel in de zege. Hij maakte, net als Annagryt de Boer, zijn rentree na een lange periode revalidatie en rust. Op 16 maart brak hij zijn middenvoetsbeentje, maar omdat de breuk pas laat werd ontdekt, speelde Zwart nog even door. ,,De hele zomer moest ik rust nemen.”

Hij wilde de laatste twee veldwedstrijden weer meedoen. ,,Maar dat was gewoon nog te vroeg.” Des te mooier was het stempel dat hij tegen Drachten als vanouds op de wedstrijd drukte. Zwart bleek, na een stroef begin, uiteindelijk goed voor negen doelpunten. ,,Een mooi moment om er weer te zijn”, oordeelde hij. ,,Maar ik ben nu wel behoorlijk kapot.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s