‘Friese korfbal is toe aan een revolutie’

28 Okt

Artikel in de Leeuwarder Courant van maandag 25 oktober

Op het moment kent Fryslân geen afvaardiging op Neerlands hoogste niveau, de Korfbal League. Om dat in de toekomst te bewerkstelligen moet er een Friese korfbalstichting komen. Dat stelt korfbalgoeroe en teammanager van het Nederlandse korfbalteam in de Leeuwarder Courant van 25 oktober. Lees verder om het artikel in de krant te lezen.

Dit schreef de Leeuwarder Courant:

LEEUWARDEN – Het niveau van het Friese korfbal moet omhoog, en snel. Dat zegt korfbalgoeroe Ben Crum.

Hij hoopt dat het EK in Leeuwarden alvast een steentje heeft bijgedragen aan dat streven. In een provincie met veel korfballers en clubs, is het ,,zeer teleurstellend” dat Friesland het al jaren moet stellen zonder echte topclub.

Ben Crum, teammanager van het Nederlandse team en al vele jaren pleitbezorger van de internationalisering en het professionaliseren van de sport, stelt daarom voor het roer volledig om te gooien. ,,De top overstijgt de gezelligheid. Dat besef moet hier doordringen. Friesland moet het gaan oppakken.”

De drie pouleduels die Oranje in Leeuwarden afwerkte en met speels gemak won, zijn vooral in dat licht belangrijk geweest. ,,Spelers als André Kuipers en Leon Simons vormen het model waaraan de Friese jeugd zich kan spiegelen”, zegt oud-bondscoach Crum.

,,Voor het team is spelen tegen ploegen als Hongarije en Servië echt niet leuk. Het ging bij de poulefase in Leeuwarden vooral om de exposure en de promotie van de sport. Friese kinderen hebben gezien hoe mooi het spel kan zijn en proberen dat te imiteren in Grou of Reduzum. Een topkorfballer word je niet in twee jaar tijd, dat duurt een generatie.”

Wil Friesland weer net als vroeger een rol van betekenis gaan spelen in de echte top van het korfballen en niet net daaronder, dan is het, denkt Crum, verstandig om na te denken over een Friese korfbalstichting.

,,Die moet het financieel mogelijk maken dat er een poule komt met de beste 24 Friese spelers. Zij gaan spelen bij de hoogstspelende Friese vereniging. Mid Fryslân bijvoorbeeld, en werken op professionele wijze aan het proces een topclub te worden. Hier zit echt niet minder talent dan in de omgeving van DOS’46 in Nijeveen. Daar kan het wel, waarom hier dan niet?” Noodzaak is in dat geval wel dat er een einde komt aan het oud zeer dat leeft tussen verschillende Friese clubs.

Het zou, zegt Crum, bovendien goed zijn als scholen die samenwerken met korfbalclubs zelfstandig lid kunnen worden van het KNKV. ,,Korfbal is van oudsher een onderwijzerssport. Het moet voor kinderen weer aantrekkelijk worden om te korfballen, dus breng het weer naar de scholen. Daar moeten we niet langer mee wachten.”

Vrijdag werd Crum geëerd met zijn eigen eerste Crum Coart in de Leeuwarder wijk Zuiderburen, waar kinderen in hun vrije tijd kunnen korfballen. Prachtig vindt hij. ,,We zijn de laatste jaren rechts ingehaald door het hockey. Het is noodzaak om de sport terug te brengen naar de wijken, de dorpen, dicht bij de huizen, zodat de drempel laag is. Daarom is zo’n coart goed.”

Crum was tevreden over de poulefase in Leeuwarden. ,,Het Friese publiek is trouw publiek. Alleen hadden de toeschouwers tussen twee wedstrijden beter geëntertaind kunnen worden en hadden de mensen niet steeds naar boven moeten hoeven lopen om iets te drinken te krijgen. Dat zijn dingen die ontwikkeld moeten worden. We moeten niet denken dat het product zelf goed genoeg is, het gaat ook om de verpakking.”

Bron: Leeuwarder Courant

Advertenties

Eén reactie to “‘Friese korfbal is toe aan een revolutie’”

 1. Christiaan 21 november 2010 bij 21:27 #

  Ik ben het natuurlijk met Ben Crum eens dat het niveau omhoog moet.
  Toch stuiten een aantal dingen me tegen de borst in zijn denkwereld.
  Het gaat alweer over alleen de topclubs terwijl ik me toch sterk maak dat er eerst een brede basis moet zijn om topkorfbal mogelijk te maken. Als ik kijk op mijn veel lagere niveau hoeveel trainers hun club waardeloos korfbal laten spelen, dan denk ik dat dit eerst eens zou moeten worden aangepakt.
  Ten tweede vergeet Ben Crum heel gemakkelijk dat alle kleinere clubs met het huidige bondsbeleid volledig stuk worden gemaakt. Immers kleinere clubs kunnen vaak niet voldoen aan de scheidsrechterwens laat staan aan de beoordelaarswens en krijgen per jaar honderden zo niet duizenden euros boetes die niet betaald kunnen worden door een kleine club.
  Zo maken we ons eigen korfbal steeds kleiner.
  Ben Crum vergeet ook maar even voor het gemak dat de hockeybond indertijd gekozen heeft voor globalisering van de clubs. De hockeybond heeft indertijd gekozen om geleidelijk alle kleine clubs te laten fuseren tot 1 grote club, binnen een straal van zoveel kilometer mag er geen andere hockeyclub zijn en er moest kunstgras komen.
  Dat was radicaal en revolutionair maar het hielp alle clubs uiteindelijk toch want daardoor hebben leden altijd een grote club in de buurt waar ze terecht kunnen waardoor deze clubs niet alleen in moeilijke tijden kunnen overleven maar ook meer financiele armslag en mankracht hebben.
  Ten slotte is de vergelijking met hockey scheef omdat het een professionele sport is waar topsporters gewoon met grote sponsoren binnen worden gehaald en betaald.

  Als Ben Crum wat wil zal hij zowel aan de top als aan de basis moeten werken.
  Het is erg jammer dat zulke mensen zo eenzijdig naar het korfbal kunnen kijken en totaal geen realistisch beeld meer hebben van het korfbal.
  Hij denkt nog steeds dat korfbal in alles een topsport is maar korfbal is voor nog geen 50% topsport. Dus is er meer nodig dan een hoog-in-de-bol reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s