Jan Hof (ex-trainer Blauw Wit Heerenveen) terug als Bundestrainer

21 Okt

Het artikel over Jan Hof in de Leeuwader Courant (21 oktober 2010)

Oldeberkoper Jan Hof is terug op Friese bodem. De voormalig speler van Lintjo en ex-trainer van Blauw-Wit Heerenveen, wat nu door het leven gaat als kv Heerenveen, is op het EK 2010 bondscoach van Duitsland. De Duitsers spelen dit weekend in Leeuwarden de poulewedstrijden tegen Nederland, Servië en Hongarije. De Leeuwarder Courant zocht de 53-jarige bondscoach op. Dit schrijft de Leeuwarder Courant in de donderdageditie van 21 oktober:

‘Jan Hof begon op zijn vierde met korfballen bij Lintjo, de club waar zijn ouders een rol speelden bij de oprichting. Op zijn achtste verhuisde het gezin naar Uitgeest, maar ruim twintig jaar later kwam Hof weer in Friesland terecht. Hij was drie seizoenen (1992-1995) trainer van Blauw Wit.

Het waren gloriejaren voor de club uit Heerenveen, die het hoogste niveau haalde. ,,Een mooie tijd, met prachtige spelers als Jan Tiemersma, Yke Bijlsma en Marjan de Jong. Vanaf het moment dat ik op mijn 28ste trainer werd, wilde ik een keer bij Blauw Wit aan de gang. Dat shirt met die Friese vlag, prachtig.”

Hof werd ook assistent van bondscoach Harrie Dassen. In 1996 schoof hij een plekje op. Tot september 1999 zwaaide Hof de scepter. In die periode won Oranje het EK, WK en de World Games. Daarna werkte Hof bij Koog Zaandijk, De Meeuwen en was betrokken bij het korfbal in Zuid-Afrika en Polen. ,,Als Nederlandse trainer word je snel gevraagd, zeker als je de bondscoach van de wereldkampioen bent.”

Maar het is lastig. ,,De doelstelling is altijd om de sport in een land te verspreiden. Alleen is dat vaak in de breedte. Je bent afhankelijk van één generatie. Er komt lang niet altijd iets achteraan.”

Hof (53) is sinds januari Bundestrainer. ,,Ik gaf soms een clinic of training bij een club in Gladbach.” Dat vonden de Duitsers mooi. In december kwam de vraag of de in Maastricht wonende Hof het nationale team onder zijn hoede wilde nemen. ,,Ze begonnen zich, voor het EK, zorgen te maken over het niveau.”

Hof startte met 45 spelers. Zonder dat hij harde keuzes moest maken, werd de selectie van 16 heren en dames gevormd. ,,Het ging geleidelijk. Studie, werk en geld, allemaal factoren waardoor spelers moesten afhaken.”

De spelers van Oranje krijgen door hun A-status financiële ondersteuning van NOC-NSF. Vrij vragen van werk of opleiding is eenvoudiger of wordt gecompenseerd. Hof: ,,Mijn spelers nemen voor dit toernooi snipperdagen op. Bovendien moeten ze zelf een deel van de kosten op zich nemen.”

 De openingswedstrijd tegen Nederland, morgen in een uitverkocht Leeuwarder Kalverdijkje, moet voor Duitsland vooral een mooie happening worden. ,,Spelen voor zoveel publiek maken ze niet gauw mee. In eigen land zijn ze blij als er honderd mensen komen.”

Over de mogelijkheden van Duitsland is Hof helder. ,,Wij moeten Hongarije en Servië onder ons houden en tweede worden in de poule. Dan zijn we zeker van het WK in China volgend jaar.”Dromen van een stunt doet Hof geen seconde. ,,Oranje wordt gewoon Europees kampioen. België een bedreiging? Geen moment.”

 ,,Ik heb jaren terug al eens geroepen dat ik het niet meer meemaak dat Nederland van België verliest. Dat was voor de invoering van de Korfbal League. Sindsdien is het niveau in Nederland alleen maar hoger geworden. Dat verschil maak je als België nooit meer goed.”

Bron: Leeuwarder Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s