‘Rood Tadema smet op feestvreugde’

18 Okt

Afgelopen weeken was de Leeuwarder Courant aanwezig bij de Friese derby tussen Drachten/Van der Wiel – Heerenveen. De Drachtsters wonnen, maar de rode kaart van Drachten-aanvoerder Geale Tadema overschaduwde het duel. Lees verder om te kijken wat de krant van maandag 18 oktober hierover schreef.

De Leeuwarder Courant schreef het volgende:

DRACHTEN – Een rode kaart voor Geale Tadema overschaduwde de korfbalderby tussen Drachten en Heerenveen (10-8). De Drachtster zou de arbiter hebben bedreigd.

Er resteerden nog een minuut of acht op het kunstgras aan de Sportlaan, toen aanvoerder Tadema een kwartslag draaide en in een en dezelfde beweging die bal met alle kracht leek te willen wegslingeren.
Tadema bedacht zich precies op tijd, hield de bal vast en wilde gewoon verder spelen.

Maar het was al te laat, want scheidsrechter Van der Terp, die op 2 meter van Tadema stond, ervoer de actie van de Drachtster als een bedreiging: ,,Sorry, het was echt niet in jouw richting”, probeerde Tadema nog. Maar het besluit van de leidsman stond al vast. Hij stuurde de kapitein van Drachten met rood weg, een zeldzame sanctie op de korfbalvelden. ,,Ik dacht eerst dat het geel zou worden”, zei Tadema. ,,Dat had ik trouwens ook niet terecht gevonden. Maar toen gaf hij rood!” Even was hij na zijn heenzenden een voetballer. Uit frustratie trapte hij de bal snoeihard richting snelweg A7. ,, Ik had echt niet de intentie de bal naar de scheidsrechter te gooien.”

Het leek er inderdaad eerder op dat Tadema het luchtledige als aanvankelijk doel had uitgekozen en niet de arbiter, die plotseling voor zijn neus stond. Van der Terp dacht daar anders over. ,,Hij wist waar ik stond. Hij draait naar mijn kant een maakt een gooiende beweging.”

Het feit dat Tadema de bal uiteindelijk dus niet los liet, maakt voor de sanctie niet uit. ,,Dit was rood”, zei Van der Terp, die verwees naar punt 1c7 van het Bestursbesluit formele waarschuwing en wegzending van het KNKV: ‘Bedreiging door houding, beweging of uitlatingen jegens de scheidsrechter’ staat voor een ‘ernstige vorm van wangedrag’ en ‘wordt bestraft met het tonen van de rode kaart’.

Niettemin was het een erg zware straf. Zo erg was het allemaal niet en bovendien was het idee van Van der Terp dat het zou gaan om een ‘bedreiging’ in zijn richting vooral een interpretatie van een gebeurtenis. ,,Nou ik ben inmiddels wel zo ver dat ik dit soort dingen op de juist wijze kan beoordelen”, zei de arbiter. ,,Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik mijn laatste rode kaart getrokken had. Maar wangedrag moet van de velden.”

In Drachten klonken als zou Van der Terp, voormalig international scheidsrechter en in het dagelijks leven wethouder in Steenwijkerland, extra streng zijn geweest omdat er een beoordelaar langs de kant stond. Daardoor zou hij zich al te zeer met randzaken hebben bemoeid.

,,Hij vraagt  mij twee keer om er voor te zorgen dat er op onze bank maximaal dertien (zoals de regels voorschrijven, red.) en geen veertien mensen zouden zitten”, zei Tadema, die zich daar wild aan ergerde en daardoor ook al voor rust een aanvaring had met Van der Terp.

Drachten won een door de winderige weerstomstandigheden weinig verheffend duel – het laatste in de eerste helft van de veldcompetitie – overigens verdiend van hekkensluiter Heerenveen. Maar echt blij was de thuisploeg niet. Behalve Tadema, die ongetwijfeld een schorsing tegemoet zal kunnen zien, speelde ook Romke Adema de wedstrijd niet uit. Hij had, alweer, last van zijn knie. ,,Dat wordt straks puzzelen in de zaal”, wist coach Nico Kraan.’

Bron: Leeuwarder Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s