LC: Mid Fryslân gelooft in eigen kunnen

12 Okt

Zondagmiddag was ook de Leeuwarder Courant aanwezig bij het treffen tussen LDODK en Mid Fryslân. Lees verder om het verslag, dat in de maandageditie stond, te lezen.

De Leeuwarder Courant schreef het volgende over de Friese derby:

GORREDIJK – Een desastreuze fase na rust kostte LDODK gisteren (zondag, red.) de zege in de korfbaltopper tegen Mid Fryslân: 15-16.

Het waren voor LDODK waarschijnlijk de langste tien minuten van dit seizoen. Terwijl Mid Fryslân in de tweede helft van de drukbezochte korfbalderby plotseling alle schroom van zich afwierp en de ene naar de andere treffer noteerde, worstelde het team van coach Gerald Aukes met zichzelf, om uiteindelijk nog wel een beetje boven te komen, maar nooit meer helemaal.

De doelpuntenreeks van de gasten uit Grou en Reduzum zorgde voor een onwaarschijnlijke wending in een wedstrijd die van begin tot eind boeide. De thuisploeg had lang alle controle over het duel, nam voor de pauze een 6-2 en later een 7-3 voorsprong.

En ook in het tweede bedrijf begon LDODK nog goed. Maar nadat Markus de Boer, die een groot deel van de Gordyksters treffers voor zijn rekening nam, 12-8 maakte, stortte het team als een plumpudding in elkaar. Mid Fryslân profiteerde volop. ,,We speelden in de eerste helft te tam”, zei Wiebe Huitema. ,,Na rust hebben we de schouders eronder gezet en dat heeft geholpen.”

,,We bleven in onszelf geloven”, zei coach Peter Tolsma. ,,En dat heeft doorslag gegeven. Korfbal is een mentaal spelletje.” Dat bleek wel. Terwijl Mid Fryslân na elke treffer meer in zichzelf ging geloven en ,,de remmen los gooide”, slonk het zelfvertrouwen bij LDODK tot zo ongeveer het nulpunt. ,,Zij zien dat gebeuren natuurlijk”, zei Markus de Boer. ,,En Mid Fryslân is sowieso al een ploeg die altijd volhoudt.”

De ploeg uit Gorredijk ontbeert voorlopig nog de bravoure van het vorige seizoen, toen het weggeven van een voorsprong zeldzaam was. Sterker, als de ploeg van Aukes eenmaal op stoom raakte, was er vaak geen houden aan. ,,We moeten harder voor de doelpunten werken dan vorig jaar”’, zei de coach. ,, En we missen scorend vermogen.”

Dat is ook niet zo gek, gezien de vele wisselingen bij de ploeg en het feit dat de normaal makkelijk scorende André Zwart nog altijd geblesseerd is. Bovendien mist topspeler Peter Lageweg momenteel nog de scherpte. ,,Hij moet veel dwingender wezen”, zei Aukes.

Van de acht basisspelers die gistermiddag (zondag, red.) voor LDODK op het kunstgrasveld stonden – raadsleden van de gemeente Opsterland waren door de club uitgenodigd om de vraag om een broodnodig extra veld kracht bij te zetten – speelden er slechts vier ook vorig jaar in het eerste.

Bij Mid Fryslân is het juist stabiliteit troef. Geen van de belangrijke spelers vertrok en mede daardoor is de seizoensstart een stuk beter dan vorig jaar. ,,We maken stapjes”, heet dat bij Tolsma, die de scheidsrechter schuldig achtte aan het feit dat de wedstrijd in de slotfase nog spannend werd. ,,Individueel kunnen onze spelers nog veel beter, maar als team spelen we tot nu toe goed. En de rek is er nog niet uit.” Dankzij de mooie zege staat Mid Fryslân nu alleen bovenaan in de hoofdklasse.” ‘

Tekst/bron: Leeuwarder Courant, maandag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s